Interrupció temporal d’alguns dels serveis inicials de Galileo


Situació actual del sistema de posicionament per satèl·lit Galileo

El GSC (European GNSS Service Centre) va informar d’una degradació del senyal en tots els satèl·lits de la constel·lació Galileo a partir del passat 11/07/2019 01:00 (UTC). Posteriorment, es va informar d’un tall en el servei a partir del 12/07/2019 01:50 (UTC).

Avui, dia 17/07/2019, el mateix GSC informa que un equip d’experts de la GSA, de la ESA i de la EC estan implementant i monitorant diferents accions de recuperació per l’incident, relacionat amb la infraestructura terrestre de Galileo. L’objectiu principal es restaurar els serveis de navegació i temps a la major brevetat possible.

Situació actual del servei CATNET-IP de l’SPGIC

Tant els serveis en temps real com la generació de fitxers RINEX per a post-procés no s’ha vist interrompuda per aquesta incidència de Galileo. Durant el període de la incidència, els serveis de posicionament en temps real funcionen oferint només correccions per a les constel·lacions GPS, GLONASS i BeiDou.

Els serveis de posicionament que ofereix l’ICGC es poden continuar utilitzant, ja que les altres constel·lacions no s’han vist afectades. No obstant, les correccions de la constel·lació Galileo han deixat d’oferir-se fins que se’n restableixi el correcte funcionament.

L’ICGC monitoritza els seus serveis en base a un receptor instal·lat en un vèrtex de coordenades conegudes. Les figures següents, amb dades des del 10/07 fins al 16/07, mostren a l’esquerra la precisió planimètrica de les coordenades obtingudes i a la dreta la precisió altimètrica. Aquest monitoratge posa de manifest que les coordenades que se’n deriven no han sofert impacte i, per tant, el servei es considera operatiu.



Respecte a la generació dels fitxers RINEX de les estacions CatNet, s’ha verificat que els observables de la constel·lació Galileo s’estan enregistrant, perquè els satèl·lits no han deixat d’emetre’ls. La incidència afecta als fitxers RINEX de navegació del sistema Galileo, al declarar tots els senyals no usables, fent que no es pugui utilitzar aquest sistema per computar solucions de navegació.

Des del punt de vista dels usuaris, els programes de processat de dades GNSS poden descartar els observables Galileo, tenint en compte que la GSA ha declarat tots els satèl·lits “Not Usable”. A més, els missatges de navegació disponibles també permeten descartar les observacions, ja que inclouen un paràmetre de qualitat de les dades dels satèl·lits. Com a darrera opció, el programari de càlcul també pot descartar els observables en base als resultats de baixa qualitat que s’obtenen durant el procés.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Presentació tècnica en el marc de la Fira de Sant Miquel

Manteniment en el centre de càlcul de l'ICGC

Simposi d'EUREF 2024 a l'ICGC